Spoor emotionele banden met de geschiedenis op met het museum voor Aziatische beschavingen.

ACM’s digital services manager, Jiaying Chen vertelt ons wat 3D-visualisatie heeft gedaan voor een evenement dat het publiek eraan zal blijven herinneren waarom kunst, architectuur en sociale geschiedenis zo waardevol zijn.

Wat kunnen we in een turbulent heden leren – en welke troost kunnen we putten uit het verleden? Het Asian Civilizations Museum in Singapore stelde die vraag met een breed scala aan stemmen. Van december 2020 tot februari 2021 onthulde de locatie de verhalen achter meer dan 60 objecten in zijn collectie: niet alleen fascinerende scherven van Aziatisch erfgoed, maar ook de verbanden die ze relevant houden voor mensen vandaag. Faith Beauty Love Hope was een opwekkende reflectie op de geschiedenis, een persoonlijke lens over waarom cultuurbehoud voor ieder van ons van belang is.

Wat begon als een antwoord op de pandemie werd te kostbaar om te verliezen. De digital twins van Matterport brachten de contouren van de Faith Beauty Love Hope tentoonstelling in kaart en legden deze vast voor online bezoekers. Jiaying Chen, manager digitale diensten van het ACM, vertelt ons wat 3D-visualisatie heeft gedaan voor een evenement dat het publiek eraan zal blijven herinneren waarom kunst, architectuur en sociale geschiedenis zo waardevol zijn.

Bekijk de volledige Faith Beauty Love Hope ervaring hier.

V: Wat inspireerde u om deze ruimte in 3D vast te leggen?

Faith Beauty Love Hope: Our Stories, Your ACM was een speciale tentoonstelling die ontstond als reactie op de uitdagingen van COVID-19 die onze oorspronkelijke tentoonstellingskalender beïnvloedden. In plaats van een verhaal onder leiding van een curator richtten we ons voor het eerst tot onze gemeenschap – conservatoren, beveiligingsmedewerkers, begeleiders, studentenvrijwilligers, personeel en vele anderen – mensen die ACM draaiende houden en het museum mogelijk maken zoals het nu is. Ieder koos een favoriet object uit de collectie van het museum en deelde persoonlijke gevoelens over hun speciale band ermee.

Omdat het zo’n belangrijke tentoonstelling voor ons is, wilden we dat deze ook na de fysieke vertoning zou blijven bestaan. Deze digitale tweeling helpt ons de verhalen van ACM, zoals verteld door onze mensen, te blijven tonen en vieren.

Bekijk de volledige Faith Beauty Love Hope ervaring hier.

V: Wat zijn de ‘must sees’ die u bezoekers wilt laten ontdekken, en waarom?

De tentoonstelling is gevuld met veel van de mooiste stukken uit onze museumcollectie. Een van de ‘must sees’ is een cool badeendje met zonnebril, aan het eind van de tentoonstellingsroute. Het lijkt misschien niet meteen te passen bij de curatoriële thema’s, maar het verhaal ervan (jaren geleden waren er deze speelgoed-eendjesraces langs de Singapore River) verbindt de tentoonstelling met de historische Singapore River. Deze rivieroevers zijn de thuisbasis van ACM, en ze zijn de plek waar de opkomst van Singapore op het wereldtoneel als handelshaven begon.

Onze ervaren vrijwillige docent, Jo Wright, koos dit object uit en schreef een inzichtelijke beschrijving over de populariteit ervan bij de bezoekers als sterstuk vele jaren geleden, en over de nationale symboliek ervan in de veranderende toestanden van de Singapore Rivier. Ik zal niet te veel verklappen – bekijk het zelf in de digital twins! U vindt het ook in de highlights reel.

Bekijk de volledige Faith Beauty Love Hope ervaring hier.

V: Wat is het enige dat bezoekers moeten meenemen na het verkennen van uw 3D tour?

Vaak vestigen de labels van de voorwerpen in ons museum de aandacht op de herkomst, de maker, het vakmanschap en de bedoeling van het voorwerp. Wij geloven dat het museum niet alleen een plaats is om voorwerpen te begrijpen, maar ook een toevluchtsoord voor rust en ontspanning, nu meer dan ooit.

Wij hopen dan ook dat de persoonlijke verhalen die in deze tentoonstelling worden uitgelicht, de bezoekers helpen stil te staan, te mediteren en hun eigen betekenis te vinden in deze tijdloze voorwerpen, net zoals onze betrokkenen in het museum dat hebben gedaan. En dat het geloof, schoonheid, liefde en hoop inspireert in moeilijke tijden.

V: Wat zijn de voordelen van Matterport digital twins?

Matterport heeft handige functies die het navigeren door uitgebreide tentoonstellingen vergemakkelijken – vooral de highlight reeks. Voor deze tentoonstelling wilden we ook een Chinese vertaling presenteren en waren we blij dat er een taalknop was.

V: Heeft u plannen om meer 3D-ervaringen vast te leggen?

Ja, dat doen we! Wij blijven onze permanente zalen en speciale tentoonstellingen vastleggen, hetzij om ze in de toekomst opnieuw als virtuele rondleidingen te presenteren, hetzij voor archiefdoeleinden.